Oldaltérkép
» Bemutatkozunk / Látnivalók
Látnivalók

Faluház

A faluház többfunkciós intézmény, amely helyet ad az óvodai, iskolai és önkormányzati ünnepségeknek, valamint a kulturális és jótékonysági programoknak. Falai között kap helyet a helyi nyugdíjas egyesület és a könyvtár, ez utóbbi a mozgókönyvtári szolgáltatásnak köszönhetően folyamatosan újuló kínálattal, mintegy 6000 kötettel, valamint 2 számítógéppel áll az olvasók rendelkezésére. Az épület 1967-ben épült, majd 2000-2001-ben újíttatta fel az önkormányzat pályázati forrás és saját erõ felhasználásával. Az épület elõtt látható székelykapu – melyet Törzsök Róbert helyi fafaragó készített – Magyaratád címerét ábrázolja, az alkotást 2000-ben, a millennium évében állíttatta az önkormányzat.

Körjegyzőség épülete

Magyaratád az 1940-es években körjegyzõségi székhely volt, 1950-1979 között önálló igazgatású település, majd 1990-ig Igal társközsége. 1991-92-ben körjegyzõségben oldotta meg hivatali teendõit Patalommal, 1999-ig pedig önálló hivatallal mûködõ település volt. 2000. január 1-jétõl ismételten körjegyzőségben működik 2008. december 31-ig Patalom, majd 2009. január 01. napjától Orci és Zimány önkormányzatával. A csaknem 2500 állampolgár hivatali ügyeit és 4 önkormányzat ügyeit intézi. A körjegyzőség épülete utoljára 2000-ben lett felújítva pályázati pénzeszköz igénybevételével. Az intézmény helyet ad a magyaratádi önkormányzatnak is.

Nepomuki Szent János szobor

Az országos műemlékként nyilvántartott, barokk stílusú Nepomuki Szent János szobor készítésének éve 1794-re tehető, alkotója nem ismert. A folyók, hidak, utazók védőjeként ismert katolikus szent szobrát és a számára védelmet nyújtó kápolnát Magyaratád Önkormányzata 2000-2001-ben restauráltatta állami támogatásból és saját erőből mintegy 900.000 forintért. A szobor a Szent I. és Béke utca kereszteződésében a régi főközlekedési út mellett található.

Református templom

A Kaposvár-Szántód összekötő út mentén található az országos mûemlékként nyilvántartott, klasszicista stílusú református templom 1885-ben épült. Közvetlenül a templom mellett található a református egyházközség hivatala, amely egyben a lelkipásztor lakása is. Az épület eredeti állapotában maradt fenn. 1956-ban a tornyot villámcsapás rongálta meg, ezért abban az évben teljes felújítást végeztek rajta. 1975-ben történt egy nagyobb felújítás, melynek során a homlokzatot felfrissítették, ám az épület belsejében csak kisebb vakolatjavítás és mészfestés történt. A helyi önkormányzat 1999-ben pályázati támogatással teljesen felújította a tetõt és a külsõ homlokzatot, a belsõ tér restaurálására azonban anyagi forrás hiányban még nem került sor. Mivel a hitgyülekezet létszáma egyre csökken - jelenleg kb. 80 lelket számlál - a folyamatos karbantartás is egyre nehezebben oldható meg. A lelkészi hivatal a közelmúltban került felújításra.

Katolikus templom

A XIX. század közepén építették a római katolikus templomot, melynek védõszentje Szent Margit és az iskola és óvoda épület szomszédságában található. Az imahely kicsi, annak ellenére, hogy a település lakosságának többsége római katolikus vallású. Sajnos helyben nincs plébániahivatal.  

  

 

 

  Általános iskola épülete

Az egykori Barta uraság kastélya szolgál ma - gyönyörû parkosított környezetben - az önkormányzati fenntartású általános iskola épületéül. Az önkormányzat településszépítõ akciójának köszönhetően e parkból millenniumi emlékpark lett 2000-ben pályázati pénzekből. Az épület régi főbejárata előtt anno volt egy fedett, lovaskocsi beálló rész, amelynek a tetején volt az a kis házikó, amely ma az iskola egyik jelképe is. Az 1950-es években, amikor államosították a kastélyt és iskola lett, a kocsibeálló részt elbontották és a tetejéről a házikót a parkba helyezték. Az iskolában régebben dolgozó pedagógusok építették köré a sziklakertet.
A gyermekintézmények a környező települések iskolásait és óvodásait is fogadják. A 10 tantermes általános iskola az Apáczai Csere János tankönyvkiadó bázisiskolája. Az oktatásban sajnos jelenleg már csak 6 évfolyamon 65 gyermek vesz részt. A tantestület 9 fős, három fő kisegítő személyzet. Az iskola erőssége az országszerte híres KRESZ szakkör. Az intézmény szervezetileg a Mernyei Szabadi Gábor Általános Iskola és Óvoda tagintézménye.  

Óvoda épülete

 Az óvodának helyet adó épület az 1970-es években épült. Két csoportszobával egy, összevont, 25 fős csoporttal működik. A gyermekek kulturált körülmények között töltik napjaikat. Kényelműket, játszási lehetőségeiket a füvesített udvar is biztosítja. Az intézmény szervezetileg a Mernyei Szabadi Gábor Általános Iskola és Óvoda tagintézménye.

 

 Tornacsarnok

Az impozáns épületet az önkormányzat PPP program keretében adta át 2006. decemberében. A mai kor igényeinek mindenben megfelelő épület biztosítja az iskolások és óvodások testnevelési és szabadidős elfoglaltságaihoz a helyet. Az épületben egy konditerem is helyet kapott. A csarnokot használják a környező települések futball csapatai is, ezen túlmenően különböző sport- és kulturális programok is zajlanak az épületben.

 

Rácegres településrész

 A 200 lakosú településrész, Rácegres bejáróját látjuk a képen. Egyetlen utcácskája gyönyörû virágos. Rácegresen található temetõ, kultúrotthon, orvosi rendelõ,  boltok, valamint a szabadidő-park és focipálya. Az utca legvégén, a magántulajdonban lévõ termõföldek elején a patalomi FARM Kft. egyik telephelye található. A közlekedés jó, megállóhelyén majdnem minden távolsági autóbuszjárat (mely a megyeszékhelyrõl a Balatonra és a fõváros irányába tart, illetve vissza) megáll.

 Copyright © 2010
Integranet Kft.