Oldaltérkép
» Bemutatkozunk / Napjaink
Napjaink

Magyaratád demográfiai helyzete:

A község lakosságszáma az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan csökkent legutóbbi adatok szerint 891 fő. A születések száma a Védőnői Szolgálat adatai szerint az utóbbi 10 évben szinte folyamatos csökkenést mutat, a halálozások száma jóval meghaladja a születések számát, de a beköltözések egyelőre kompenzálják a népességfogyást. A 60 éves és annál idősebb lakosok száma 250 fő körül van.  

Foglalkoztatottság:

A község foglalkoztatottsága a környező településekhez képest megfelelőnek mondható, a helyben foglalkoztatottak száma 146 fő, ez az aktív korú népesség 26 százaléka.

A helyi körjegyzőség, általános iskola, óvoda, orvosi rendelő, védőnői szolgálat, könyvtár, mezőgazdasági termelőszövetkezet, két élelmiszerbolt és két italbolt és a helyi vállalkozások biztosítanak munkalehetőséget a helyi lakosoknak. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya 20%. Ipari tevékenységet folytató munkahely településünkön nem található. Ebből kifolyólag az ingázók száma rendkívül nagy, az aktív dolgozók 85 %- a Kaposváron, illetve a szomszédos Patalom településen található szociális otthonban dolgozik. A regisztrált munkanélküliek száma 35-40 fő körüli, ők szociális segélyből, alkalmi munkavállalásból próbálnak megélni. Elhelyezkedésüket gátolja, hogy iskolai végzettségük nagyon alacsony.

A lakosság egy része állattartással, növénytermesztéssel, mezőgazdasági földterületek művelésével próbálja havi jövedelmét kiegészíteni, a család megélhetését könnyebbé tenni.

Egészségügyi ellátó rendszer:

Az egészségügyi alapellátást a háziorvosi és a védőnői szolgálat biztosítja. A háziorvos Dr. Németh Anna, aki Magyaratád, Rácegres, Tátompuszta, Patalom lakosait látja el, a hét minden napján délelőtti és délutáni váltásban rendel.

A védőnői tanácsadó az orvosi rendelő épületének egyik szárnyában kapott helyet. Községünkbe havi rendszerességgel szülész-nőgyógyász szakorvos és gyermekgyógyász jár ki a kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórházból a Mozgó Szakorvosi Szolgálat keretében.

Az alapellátás megfelelő biztosításához a háziorvosi rendelő és a védőnői tanácsadó kialakítása, felszereltsége egyaránt megfelel a jogszabályban leírt követelményeknek.

A járóbeteg és fekvőbeteg ellátás Kaposváron, a Kaposi Mór Megyei Kórházban történik.

A fogorvosi ellátás szintén Kaposváron történik, dr Prisztács Anikó látja el a felnőtteket, dr. Ulrich Ágota a gyermekeket.

Községünkben patika sajnos nem működik, legközelebb Igalban, Toponáron illetve Kaposváron juthatnak hozzá a betegek gyógyszereikhez.

Lakáshelyzet:

Községünkben 330 családi ház található. Az elmúlt években egy-két új ház épült,  inkább a lakásbővítés, felújítás jellemző. Szinte minden házhoz kert, veteményes, gazdasági épület tartozik, ahol a családok saját részükre zöldséget, gyümölcsöt termelnek, sertést, baromfit tartanak. Pár ház van csak, ahol fürdőszoba nincs kialakítva.

Infrastruktúra:

A település Kaposvártól 15 km-re fekszik, forgalmas főút mentén. Vasútvonala nincs, de buszközlekedése rendkívül jó, a Balatonra, Budapestre egyaránt könnyedén eljuthatunk. Az utak állapota elfogadható, a lehetőségekhez mérten a kátyúzás folyamatosan történik. Az 1000 lakosra jutó gépkocsik száma 174, a közlekedésben fontos szerepet játszanak.

A vezetékes ivóvízzel ellátott lakások aránya 98 %, vezetékes gázt fogyasztó háztartások aránya 90 %. Vezetékes telefonvonalak száma 1000 lakosra számítva 178. A lakások 85 %-a csatlakozott a közüzemi szennyvízhálózathoz.

A háztartásokban keletkezett hulladék elszállításáról az önkormányzat gondoskodik. A Kaposvári Városgondnoksággal kötött szerződés alapján a hulladékot minden héten elszállítják. Az önkormányzat pár éve minden háztartás részére műanyag kukát is vásárolt.Copyright © 2010
Integranet Kft.