Napjaink

A Települési Arculati Kézikönyv ide kattintva letölthető

Magyaratád demográfiai helyzete

A község lakosságszáma az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan csökkent legutóbbi adatok szerint 800 fő körüli. A születések száma a Védőnői Szolgálat adatai szerint az utóbbi 10 évben szinte folyamatos csökkenést mutat, a halálozások száma jóval meghaladja a születések számát, sajnos a beköltözések sem kompenzálják a népességfogyást. Egyre növekszik a 60 éves és annál idősebb lakosok számának aránya.

Intézmények

A lakosságszám csökkenése miatt a településen az iskolai oktatás megszűnt. A helyi gyermekek a toponári iskolában tanulnak. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően az óvoda még - kis létszámmal ugyan - de működik.
A településen található a Magyaratádi Közös Önkormányzati Hivatal, amely Magyaratádon kívül Patalom, Orci és Zimány települések lakóinak ügyeit intézi.

Egészségügyi ellátó rendszer

Az egészségügyi alapellátást a háziorvosi és a védőnői szolgálat biztosítja.
A védőnői tanácsadó az orvosi rendelő épületének egyik szárnyában kapott helyet. Havi rendszerességgel gyermekgyógyász jár ki a kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórházból a Mozgó Szakorvosi Szolgálat keretében.
Az alapellátás megfelelő biztosításához a háziorvosi rendelő és a védőnői tanácsadó kialakítása, felszereltsége egyaránt megfelel a jogszabályban leírt követelményeknek.
A fogorvosi ellátás Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott fogorvosi körzetben, a járóbeteg- és fekvőbeteg ellátás Kaposváron, a Kaposi Mór Megyei Kórházban történik.

Foglalkoztatottság

A község lakóinak foglalkoztatottsága a környező településekhez képest megfelelőnek mondható. A magyaratádiak többsége Kaposváron dolgozik. A regisztrált munkanélküliek száma 20-25 fő körüli, az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a közfoglalkoztatásra.
Az önkormányzati hivatal az óvoda, orvosi rendelő, védőnői szolgálat, a mezőgazdasági szövetkezet és a helyi vállalkozások biztosítanak munkalehetőséget a helyi lakosoknak. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya magas. Ipari tevékenységet folytató munkahely településünkön nem található. Ebből kifolyólag az ingázók száma rendkívül nagy, az aktív dolgozók 85 %- a Kaposváron dolgozik.
A lakosság egy része állattartással, növénytermesztéssel, mezőgazdasági földterületek művelésével próbálja havi jövedelmét kiegészíteni, a család megélhetését könnyebbé tenni.

Lakáshelyzet

A településen 330 családi ház található. Az elmúlt években egy-két új ház épült,  inkább a lakásbővítés, felújítás jellemző. Szinte minden házhoz kert, veteményes, gazdasági épület tartozik, de egyre csökken azon családok száma, akik saját részre zöldséget, gyümölcsöt termelnek, sertést, baromfit tartanak.

Infrastruktúra

A település Kaposvártól 15 km-re fekszik, forgalmas főút mentén. Vasútvonala nincs, de buszközlekedése rendkívül jó, a Balatonra, Budapestre egyaránt könnyedén eljuthatunk. Az utak állapota elfogadható, a lehetőségekhez mérten a kátyúzás folyamatosan történik.

A vezetékes ivóvízzel ellátott lakások aránya 100 %, vezetékes gázt fogyasztó háztartások aránya 90 %. A lakások 95 %-a csatlakozott a közüzemi szennyvízhálózathoz.
A háztartásokban keletkezett hulladék elszállítására hetente, szelektív hulladékszállításra kéthetente kerül sor.

Sportolási és szabadidő eltöltési lehetőségek

A településen tornacsarnok épült, 2007-ben nyitott meg., amelyet a helyi és környező települések lakói használhatnak. A csarnokban konditerem is található. Jó időjárás esetén egy kisméretű, betonos pálya biztosít sportolási lehetőséget, két kosárlabda palánkkal, és két kézilabda kapuval. Folyamatban van a sportpark kiépítése kültéri fitnesz eszközök elhelyezése.  
Magyaratádon faluház, ifjúsági ház és közösségi ház is található, ahol igény esetén akár baráti, családi programok rendezvények bonyolíthatók.

 

Utolsó módosítás: 2021. 04. 09. 14:03
Fel